BKR-notering verwijderen

Een BKR-notering kan u veel zorgen opleveren, het liefst zou u waarschijnlijk zo snel mogelijk van deze notering af zijn. Het verwijderen van een BKR-notering is niet altijd onmogelijk, er zijn een aantal stappen nodig om hiertoe te komen. Daarnaast blijven er altijd gevallen waarbij het verwijderen van een BKR-notering heel moeilijk of onmogelijk is.

Stap 1:
Voordat u stappen kunt ondernemen om uw BKR te verwijderen moet u eerst weten hoeveel en welke BKR coderingen er geregistreerd staan. In het menu kunt u onder 'Over BKR' vinden hoe u uw gegevens op kunt vragen.


Stap 2:
Als u uw gegevens hebt ontvangen kunt u vaststellen of de BKR-notering en coderingen terecht zijn. Hier gaat nog wel eens iets mis, financiële instellingen kunnen ook fouten maken. Daarbij kan het zijn dat er coderingen achter uw naam staan die er nooit hadden mogen staan of al lang verwijderd hadden moeten zijn. U kunt een verzoek indienen tot BKR verwijdering wanneer dit voldoet aan een van de volgende kenmerken:


Stap 3:
Als u uw BKR-notering onterecht vindt kunt u een brief sturen naar de financiële instellingen die u bij het Bureau voor Krediet Registratie hebben laten registreren. In deze brief maakt u duidelijk waarom u vindt dat de BKR-notering onterecht is opgegeven bij het BKR. U doet hierin ook een verzoek tot het verwijderen van uw BKR-notering.

Stap 4:
Wanneer de aangeschreven financiële instellingen niet mee willen werken kunt u naar de Geschillencommissie BKR of naar de Rechtbank stappen. Hiervoor kunt u een advocaat of accountant inschakelen. Ook kunt u op internet websites vinden die zeggen u te kunnen helpen met het verwijderen van uw BKR-notering, hierbij dient u wel goed op te letten. Websites die niet telefonisch bereikbaar zijn kunt u beter niet vertrouwen.

Als u terecht een BKR-notering hebt opgelopen kunt u deze niet laten verwijderen, de notering verdwijnt dan 5 jaar na de einddatum van uw overeenkomst.